Какво ново ще ни донесе WordPress 5 ?

В края на миналата седмица се появи дългоочакваната версия на WordPress 5 „Bebo“, наречена на кубинския джаз музикант Бебо Валдес.
WordPress 5 е скок напред (или назад, според някои) в сравнение с предишните версии. Най-голямото нововъведение ще бъде редакторът Gutenberg, който ще обсъдим по-долу.
Но освен това, WordPress 5 ще има нов график за издаване на основните версии. Досега имаше около два големи ъпдейта годишно, с малки актуализации между тях.
Сега екипът за разработка ще остави тази практика на планирани нови версии.Платформата ще получава важни нови функции, когато са необходими и готови, а няма да се пускат актуализации без видими, значителни промени, само защото е дошло времето да се актуализира нещо.

Ето някои по-важни промени, които ще видим в WordPress 5

– Фокусът на платформата се пренасочва към по-интуитивен интерфейс за създаване на сайт. WordPress отдавна е лидер сред системите за управление на съдържание. И чрез подобряване на функционалността на WordPress по отношение на дизайна на уеб сайтове, разработчиците са съсредоточени върху запазването на присъствието на пазара, докато популярността на т.н website builders нараства.
– Ще видим някои подобрения в WordPress Rest API.
API-то на WordPress помага на разработчиците да създават повече функционални сайтове, като улесняват обмена на данни от сайтове oт трети страни. Тази актуализация ще направи възможно създаването на приложения, използвайки WordPress като framework.

– Ще стане по-лесно да създавате собствени шаблони. В миналото трябваше да имате известен опит, за да създадете тема на WordPress. С помощта на Gutenberg ще бъде много по-лесно, благодарение на блоковете.

Основните нововъведения на петата версия са блок-редакторът Гутенберг и новата тема Twenty Nineteen.Нека кажем няколко думи за тях.

Нов блок-редактор – Gutenberg

Всеки път с пускането на нова версия на WordPress, очакваме с нетърпение възможността да проучим всички нововъведения. Междувременно, много малко актуализации в миналото са привлекли толкова внимание, колкото настоящото пускане на WordPress 5. Причината за това е редакторът Gutenberg.
Редакторът е кръстен на Йохан Гутенберг, първият печатар в Европа, както подсказва името му – от немски произход.
Много от потребителите бяха запознати с новия редактор дълго преди официалното пускане на WordPress 5.0.Преди Gutenberg съществуваше като плъгин. Сега той стана част от основната WordPress.
След обновяването, фундаментални промени отвън не се случиха, освен че имаше пълна поддръжка за български език.
Включихме новия редактор на някои сайтове. В първата версия 5.0, разбира се, имаше някои бъгове, конфликти с други плъгини. По-специално, с популярните: ACF, Yoast SEO и т.н. Сега няма сериозни проблеми, всичко работи доста стабилно.
Можете да актуализирате безопасно, но все пак прочетете до края.
gutenberg
Времето просто изискваше новия редактор и той се появи, макар и малко закъснял.
В това отношение, някои конкуренти на WordPress дръпнаха напред.

Кога Gutenberg не е нужен?

Редакторът може да бъде изключен поне в три случая.
– Ако има конфликт със съществуващи плъгини или тема. В този случай, докато откриете и премахнете причините, можете да инсталирате класическия редактор.
– Вече се използва някакъв визуален редактор (например Visual Composer, Elementor, Beaver Builder…), няма смисъл да дублирате функционалността.
– Съдържанието на сайта не се актуализира или е минимално актуализирано. В този случай е малко вероятно, че ще са необходими възможностите на новия редактор.
Старият класически редактор, построен на базата на TinyMCE, е напълно отстранен от WordPress 5.0 и сега се разпространява като плъгинa Classic Editor.Неговата поддръжка е обещана до 2022 г. Какво ще се случи след това – не е известно.

Новата тема по подразбиране – Twenty Nineteen (2019)

Twenty Nineteen е универсална тема в минималистичен дизайн и напълно готова да работи с новия редактор. Twenty Nineteen е идеална за сайтове с всякаква ориентация: бизнес сайтове, блогове, портфолиа, сайтове за снимки и др.
Предишните теми по подразбиране също са актуализирани, за да бъдат съвместими с новия блок-редактор.
И най-важното:

Ако планирате да обновите, не забравяйте да направите пълен архив на вашия сайт.

Запазете файлове си и базата данни – за да си спестите нервите, ако изведнъж нещо се обърка.

Добре дошли в WordPress 5 – Какво ново?
4.6 (91.11%) 18 votes

Вашият коментар

Затвори