Всеки от вас знае какво е сайтът. Знаете ли какво е хостинг за сайт и за какво служи той? В края на краищата всеки, който иска да създаде своя собствена страница, за да бъде забелязан в Интернет, рано или късно ще трябва да се поинтересува от този въпрос. Прочетете повече в тази статия.

Какво е хостинг за сайт

По принцип думата „хостинг“ на английски означава „гостоприемство“. И това е много описателно, защото хостингът е вид „къща за гости“ или „хотел“, в който временно се помещават данните на вашия сайт. Това не е просто хотел. Това е доста голям сървър, който е постоянно онлайн в интернет. Всъщност той се намира в центъра за данни или т.н data center.

„Фирма, която предоставя услуги за за съхранение на файлове и дисково пространство (SSD) за сайт, се нарича хостинг доставчик (провайдър).“

Важно е да не бъркате двете понятия като хостинг и домейн. В крайна сметка последното се разбира само като името на сайта (това, което виждате в адресната лента на браузъра след неясното съкращение https: //). Домейнът е като табела с името на улицата и номера на къщата. И самата сграда вече е домакин (хостинг).
По този начин хостингът за даден обект е неразделна и най-важна част от неговото съществуване и функциониране.

Заплаща ли се този хостинг?

Много платформи за създаване на виртуални ресурси и блогове (по-специално популярната WordPress) предоставят на уеб администраторите или начинаещи блогъри безплатен трафик и хостинг. Но това е само за начало. Ако потребителят иска да популяризира своя виртуален бизнес и да печели от него, рано или късно той ще трябва да плати за тарифен план, който ще осигури повече място за съхранение на данни. Разходите за всеки тарифен план се определят от всеки провайдър.
И тук възниква още един въпрос, който е типичен за новоизпечените уеб администратори:
– Хостингът и сървърът едно и също нещо ли са?
Не – това са различни, но в същото време, тясно взаимосвързани понятия. Но за това – по-нататък.
Така че, за да го кажем с прости думи, хостингът е един вид отдаване под наем на дисково пространство, но тази сделка се извършва изключително в Интернет. Това обаче не е от полза за всички, тъй като сървърното пространство и интернет трафикът не са неограничени. С оглед на това, подобно взаимодействие е подходящо само за собствениците на малки сайтове, промостраници, сайтове-визитки и подобни.

Видове хостинг

Има няколко вида хостинг за сайт. В класическия смисъл са три, но напоследък експертите започнаха да разпределят и четвърти и не само.

Споделен (виртуален) хостинг (Shared hosting)

е икономичен вариант, подходящ за частна употреба или за малки фирми. Файловете на сайта Ви ще бъдат поставени на обща уеб услуга, чийто софтуер ще бъде използван освен вас, от много други интернет ресурси. На пръв поглед ще бъдете разпределени само на малко парче на огромен сървър, на който други сайтове ще бъдат поставени заедно с вашите.
Изработването на аналогия с туризма е легло в хостел. Ако вашите съседи не хъркат, тогава няма да почувствате дискомфорт.

Виртуален сървър

Virtual Private Server (VPS) или Virtual Dedicated Server (VDS) е по-скъпа опция. Подходящ за организации и големи проекти. Ще ви бъде определен отделен виртуален сървър. Всъщност това също е само определена част от дисковото пространство на физическия сървър, но с по-голяма функционалност и контрол.
Множество виртуални сървъри могат да бъдат емулирани на една машина. Всеки от тях ще има свои собствени конфигурации, характеристики и администрация.
Собственикът на VDS може да инсталира програми и приложения на него, да работи с файлове и да изпълнява огромен брой други задачи.
Виртуалните сървъри могат да бъдат с или без поддръжка. Разбира се, един начинаещ не може да се справи без поддръжка, защото ще му трябват много знания в областта на администрацията в Интернет и работата с операционни системи.
Наемането на такъв сървър е един от най-популярните и често използвани видове хостинг. В крайна сметка има идеално съотношение на цена и качество на предоставяните услуги.
Малко комфортна стая в добър хотел. Двойно легло, самостоятелна баня, климатик и подмяна на кърпи всеки ден.

Специален сървър (Dedicated server)

В този случай клиентът е напълно снабден с отделен физически сървър. Това е опция за търговски организации, които имат по-големи изисквания към ресурсите, както и за приложения, които не могат да съществуват съвместно с други проекти. Този тип хостинг най-често се използва от големи It-компании.Тук имате право независимо да променяте конфигурацията, да инсталирате всяка операционна система, да извършвате техническа работа на сървъра, без да се намесвате в работата на други услуги.
Ако се върнем към нашите сравнения, тогава това вече е цяло имение на морския бряг с всички удобства.

Колокация или Colocation.

Тази услуга предполага поставянето на клиентско оборудване на територията на доставчика. Доставчикът свързва оборудването към комуникационните канали с висока честотна лента, осигурява непрекъсната работа и поддръжка. Този тип хостинг е предназначен за сайтове с голям трафик. И също така, оборудването ще бъде достъпно от голям брой точки едновременно, например, VPN хъбове и/или IP-телефония.

Какви са цените за хостинг?

Разбира се, че вече сте стигнали сами до този въпрос, относно цената на хостинг за сайт?
Цените варират значително и могат да варират от 90-100 лева, до няколко хиляди на месец. Всичко зависи от типа хостинг и тарифа (план), която избирате.

„Ако сте начинаещ или тепърва стартирате, тогава не трябва да преследвате високите цени. За малък онлайн сайт или блог, лесно можете да се поберете в обичайния виртуален хостинг на достъпна цена от 100-ина лева на година.“

Трябва само да намерите точната тарифа. Като правило цената се влияе от такива параметри като размера на разпределеното пространство в сървъра, броя на хостваните сайтове, пощенските кутии и размера на базата данни.

Тук всеки избира според нуждите си. Ако вашият Интернет ресурс расте и се развива, винаги можете да промените тарифата или да преминете към по-удобен тип хостинг.
Съществуват безплатни услуги от този род и знам доста хора, които успешно осъществяват бизнеса си без допълнителни разходи. Разбира се, такъв хостинг има своите недостатъци и нюанси.

Да обобщим горното. Накратко, хостинг за сайт е услуга за поставяне на данните и файловете от вашия уеб сайт на сървъра. Без това никой сайт не може да бъде създаден и, каквото и да кажете, ако сериозно мислите за разработването на вашия собствен интернет проект, ще трябва да направите избор в полза на този или онзи доставчик.

Защо се нуждаете от хостинг за сайт?
4.3 (86.67%) 12 votes

Вашият коментар

Затвори