Много от потребителите са изправени пред въпроса, относно така наречените домейни.
Той става особено актуален, когато потребителите решат да създадат свой собствен уебсайт.
Тогава се появяват различни термини и дефиниции, които е необходимо да научите, за да разберете цялата структура на интернет пространството и местоположението на създадения в него сайт.Веднага можем да кажем, че домейн за сайт е името на сайта. Той „скрива“ своя IP адрес, който ви позволява просто да въведете името „example.com“, а не адреса на такъв сайт – „102.104.105.0“.
Това е доста удобно, но ако се запознаете с подробностите, възникват още много въпроси, които ще бъдат разгледани по-късно в статията.

Какво означава име на домейн?

Както отбелязахме, домейнът е името на сайта. На потребителя се предоставя набор от латински букви, с които той може да назове своя ресурс.Това име до първата точка ще обозначи адреса на неговия сайт.
Съществуват обаче и трудности, свързани с факта, че много от тези имена вече са заети, след което трябва да промените стойностите и да изберете още незапазени в конкретен хостинг или домейн.
Обърнете внимание! Домейн и име на домейн са синоними и имат едно лексикално значение, независимо кое от тях се използва.
Името на домейна е свързано с конкретен адрес в мрежата. Прилича на 000.000.000.0. Превключване към друг сървър става с пренасочване.
Това означава, че технологията прави възможно използването на едно и също име на сайта, дори и да бъде непрекъснато прехвърляно в различни хостинги.

Зони на домейн

Задължителният компонент на името на домейна е зоната, в която се намира адресът на сайта.
За обща култура: името на сайта се чете от машината от дясно на ляво.
Зоните на домейни в света са разделени по страни. Това означава, че всяка страна има своя собствена зона. Така например, в България ще бъде bg, във Франция – fr, Португалия е pt, Италия – it и т.н. Не можете да си купите домейн зоната, за разлика от името, но можете да избирате от предоставените.
В допълнение към разделението по държави все още има .com – търговски, .biz – за бизнес, .org, .info и много други. Цената на зоните е различна, така че например зоните .com и .biz ще бъдат много по-евтини от зоните .bg. Ако вашият проект не отговаря на всички законови правила и се намира в зоната .bg, то може да бъде затворен. Или ще трябва да решите проблема или да преместите сайта в друга зона или да приемете и забравите за сайта си. Всъщност напоследък има много закони за управление на интернет проектите.
Промяна на зоната по-късно – това е пълна промяна на адреса на сайта, което води до понижаване на позициите и присъствието и не е грамотно решение на задачата за избор на име на сайта.

Съществуват и зони като .gov – правителствена структура, .edu – educational. За да се регистрирате в тези области ще ви е необходим съответният пакет от документи. Потвърждаване на статута на държавна или образователна институция.

Домейн за сайт на кирилица

Преди около 10 години се появиха национални зони и имена на домейни. Тоест, адресът на сайта може да бъде регистриран не на латиница, а на националния език. Например business.bg ще e бизнес.бг. Използването на национални зони с изписването на имена на домейни на езика на определена държава не засяга индексирането, но има много недостатъци.

Така, например, в зоната .бг ще бъде трудно да се ориентират англоезични потребители. Връзката автоматично се превръща в английски символи, които не се виждат, читаеми само машинно. Ако такава връзка се копира от адресната лента на браузъра и се постави някъде, тогава ще се види като http://xn--90aifd0az.xn--90ae, поради което тази зона не е популярна и се използва изключително рядко.

Регистрация на домейн за сайт

Можете да изберете и регистрирате име на домейн дори в Аржентина, в САЩ или в Европа. Всяка страна има акредитирани регистратори на имена на домейни. Казваме го само от техническа гледна точка. Ако вашият проект е насочен например към европейска аудитория, тогава е по-добре да се регистрирате някъде в Европа, като използвате зоната .com, .org и т.н. Ако търсите български посетители, регистрирайте се в България. Това се дължи на технически показатели. Например проект, регистриран в България, ще се отвори много по-бързо в София, отколкото във Виена или Ню-Йорк.Важна е ролята на местоположението на центъра за данни в който е регистриран. Скоростта на изтегляне на сайта е един от важните фактори за класирането.
Всъщност няма много регистратори, но всички те предоставят услуги чрез национални хостинг доставчици и центрове за данни.

Важно: по-добър вариант е да изберете и закупите домейн, чрез доставчика на хостинг услуги, който сте избрали.По този начин ще избегнете допълнителните настройки за DNS сървърите на друг провайдър.

Тук ще разсеем мита, че името на домейна по някакъв начин влияе върху популяризирането и класирането на сайта.Това не е вярно!
По-точно много хора неправилни тълкуват този момент.
Можете да вземете домейн дори по име или фамилия. Например, ivanov.bg и да го развиете.

Как да проверяваме домейна преди регистрация

Успехът при популяризирането на ресурс зависи до голяма степен от историята на името на домейна. Така например, ако в домейн се намира ресурс с лошо качество (има много от тях в интернет), тогава нищо добро няма да излезе от такъв адрес, дори ако името е красиво и запомнящо се. Фактът е, че търсещите машини достатъчно дълго съхраняват историята на сайта в своите бази данни. Ако например закупите домейна ivanov.bg, а по-рано той е бил безполезен ресурс, пускал линкове към неприлични сайтове, изпращал непоискани имейли, чрез закупени или изтеглени бази данни, тогава нищо добро няма да излезе. Следователно е необходимо да се провери името на домейна преди регистрацията.

Още насоки при избор на домейн за сайт

Можете да проверите историята на името на домейна, а именно на кои сайтове той е бил, чрез archiv.org. Проект в интернет, който съхранява почти всички сайтове на Земята, които не са затворени от robots.txt за неговия бот.
Освен това е необходимо да се проверява в допълнение към името на домейна и IP адреса. Това се прави чрез специални услуги, за масово и неразрешено разпространение и наличието на черни списъци ето тук: https://www.dnsbl.info/ Ако даден IP е в черните списъци, можете да опитате да го изчистите, като следвате стъпка по стъпка инструкциите или да насочите към доставчика на хостинг въпроса.
Факт е, че на обикновеният уеб хостинг на един и същ IP има няколко хиляди обекта. И ако има сайтове, които са включени в черния списък от този IP адрес, тогава вашият домейн ще бъде изброен там. Всеки сериозен Доставчик следи IP адресите му да не попадат в такива списъци.

Какво е домейн за сайт?
4.2 (84%) 10 votes

Вашият коментар

Затвори