Защо правим сайтове?

Преди да обсъдим WordPress, трябва да разберете защо се създават уеб сайтове.
Всички причини за създаване на уеб сайтове (сайт-визитка, портфолио, сайт за приемане на поръчки и т.н.) са разделени на две условни категории:

1.За печалба.
2.За демонстрация.

Поради първото в интернет, се появяват редовно магазини за тениски, услуги за заеми и прочие. Корпоративни уеб сайтове, визитки и портфейли също се създават за печалба.

Втората категория – демонстративните – това са домейните на социалните мрежи. Да пишете истории, да рисувате, да пишете стихове, да извайвате продукти от глина и други материали, да снимате храна и любими кучета и котки – логично е да се прииска да публикувате резултатите от работата си в интернет.

Тези категории могат да се обединят – страстта се превръща в източник на доходи, ако се подходи разумно, като създадете своя уебсайт.
Социалните мрежи са подходящи за изграждане на аудитория, но е необходима диверсификация. Това е алтернатива. Както се казва, „не поставяйте всичките си яйца в една кошница“. Например, в допълнение към общността Ви от фенове на мечките във Инстаграм, направете канал в YouTube и уебсайт с новини от живота на тези животни.
Като се връщат към съдържанието и работят в рамките на друг сайт, те позволяват на собствениците на тези услуги да печелят пари, като получават възможност да използват услугата съгласно правилата им.

Как да създадете сайтове?

Хората, които искат да имат своя сайт, са изправени пред въпроса: как да си направим такъв?
Някои отиват до книжарницата и си купуват книги като „Как да направите сайта си в рамките на пет минути“, други търсят съвети от приятели „програмисти“, а други търсят в Гугъл.Както и да е, всичко се свежда до избора: да поръчате уебсайт или да го направите сами.

Поръчвате сайт.

Има стотици уеб студия и фрийленсъри, които могат да ви направят уеб сайт, срещу заплащане. Разходите са различни – от няколкостотин лева за сайт-визитка до няколко хиляди за сайт с функции, които ще са необходими веднъж на сто години. Цените понякога изглеждат твърде високи, но създаването на уебсайт не е лесно. Трябва да помислите добре, да визуализирате първо сами за себе си идеалния сайт и да направите нещата правилно.

Правите си сайт.

Захващате се и създавате сайта си сами, като четете инструкции, гледате видеоуроци в Youtube, минавайки през трънливия път на проби и грешки.В сферата на бизнеса изборът е по-разнообразен: понякога е по-изгодно да наемете екип от специалисти, които ще напишат сайта и ще го развият, за да получите възможно най-голяма печалба от него. Но днес говорим за лични сайтове.

За хостингите и домейните

Независимо как е създаден сайтът, трябва редовно да плащате за хостинг и домейн, на който сайтът ще бъде достъпен (например mysupersite.com).

Хостингът е услуга за предоставяне на ресурси за разполагане на информацията и файловете на самия сайт на сървър, който се намира постоянно онлайн. Сървърът изпълнява програми, които обработват заявките от посетителите на сайта, както е посочено в файловете, които се хостват от собственика на сайта.
Хостинг услугите имат голям ценови диапазон. Всичко зависи от сървъра: какви програми са инсталирани на него, колко дисково пространство е на разположение, колко е бърз процесорът на сървъра и т.н.
На практика това означава, че колкото по-евтин е хостингът, толкова по-бавно сайтът се отваря в браузърите на посетителите, ако много хора посещават сайта в едно и също време. Ако сте известен модел и имате нужда от портфолио, на евтин хостинг просто няма достатъчно място за вашите снимки и сайтът може да не се отвори изобщо, когато хиляди фенове в секунда се втурнат към него. В други случаи можете да използвате най-евтиния хостинг за 80 лева годишно – до около пет хиляди посетители на ден.

С имена на домейни по-лесно. Цената зависи от домейна от първо ниво (.net, .com, .biz и т.н.). Домейните в зоната .eu са евтини – около 7-8 лв. годишно.Домейн в зоната Com (mysupersite.com) са по-скъпи, трябва да плащате около 25-30 лева годишно. Регистрацията и настройването на име на домейн може да се извърши чрез самия хостинг, те често предоставят тази услуга.

Какво прави WordPress?

И така, да речем, че вече имаме хостинг и име на домейн. Необходимо е да качим файлове на хостинга, така че сайтът най-накрая да започне да се отваря. Възниква въпросът: какво да качите на хостинга, за да отворите такъв сайт, от който се нуждаете? Как да запълните сайта със своя текст, снимки, видео? И най-важното – как да стане лесно?

Тук на помощ идват различни CMS. Съкращението означава „Content Management System“ или на български „Система за управление на съдържанието“. Уеб страниците, които виждаме в браузъра, рядко се създават ръчно. Обикновено те се генерират от някаква програма, базирана на текст, снимки и друго съдържание. Тези програми се наричат ​​CMS. Например страницата, която понастоящем четете, също е създадена от CMS. Въведох текста в удобен текстов редактор, посочих заглавието на страницата, добавих снимки и кликнах върху „Публикуване“.

wordpress

Оформлението на страниците, функции като възможността да се оставя коментар също е част от системата за управление на съдържанието. Тя обединява всичко и дава страницата, която браузърът на посетителя ще получи и той ще я види.
Има толкова системи за управление на съдържанието, колкото различни са и техните цели – от създаване на прости блогове до онлайн магазини и форуми. Често CMS-ите се разработват специално за функционалността даден сайт. Професионалистите в създаването на сайт с малък брой страници, могат да ги направят без CMS, ръчно ще напишат кода за всяка от тях.

Така че, WordPress е CMS, който прави създаването на уеб сайт лесно. След като копирате файловете на WordPress на хостинга, ще трябва да отворите сайта на избрания адрес (домейн), да преминете през основните настройки и веднага да започнете да запълвате сайта със съдържание.
WP (както често се изписва WordPress) е популярна, защото:

    • Е Безплатна.
    • Ви позволява ви да конфигурирате и стартирате сайта без умения за програмиране.
    • WordPress сайтовете са лесни за персонализиране, благодарение на множество плъгини и подробна документация.
    • Е Подходяща за широк спектър задачи.

Повече от една четвърт от всички интернет сайтове (триста милиона) са задвижвани от WordPress. Това е най-популярната CMS в света.

Трябва ли винаги да се използва WordPress?

Всичко зависи от задачите. Предимството на WordPress е, че можете сами да стартирате сайта и да го развиете, като едновременно с това сe самообучавате.
Ако просто инсталирате WP, няма да получите готов сайт. Съдържанието и дизайна трябва да се мислят. И все пак има още стотици неща, които трябва да бъдат взети предвид, ако целта ви е да направите сайта популярен. Можете да направите грешки, поради които търсещите машини ще игнорират сайта Ви и ще останете единственият посетител.

Следователно, ако времето Ви е скъпо и имате възможност е по-лесно да поръчате сайта на професионалисти. И тук трябва да разберете, че правилният подход към създаването на сайт е отнема време:

Първо трябва да решите каква информация ще има на сайта, какви функции трябва да притежава. Това е, така наречената техническа спецификация.
Обяснете това на дизайнера, който ще проектирате сайта. В крайна сметка информацията трябва да бъде подадена добре оформена визуално.
Макетите на всички страници на сайта се предават на хората, които ще направят страниците. Те вече могат да бъдат отворени в браузъра, но няма да имат интерактивност – за да промените текста и графиките, ще трябва да промените изходния код на страниците ръчно.
Допълнителните шаблони и списъкът с функционалните изисквания се предават на програмист, който трябва да им „вдъхне живот“. Той ще разработи или адаптира съществуващата система за управление на съдържанието, която ще бъде в основата на сайта.

Процесът на създаване на уеб сайт за всяко уеб-студио е различен. Понякога кодерът и програмистът са едно и също лице. В процеса на работа, може да възникне нужда UX-дизайнер, който ще мисли всяка подробност и възможно взаимодействие на посетителя със сайта, като го направи максимално удобен. По един или друг начин, ще имате сайт, който ще осигури по-добри условия, отколкото „гол“ WordPress.

Защо WordPress е по-добра от другите CMS системи?
4.8 (95%) 12 votes

Вашият коментар

Затвори